Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

A felolvasás előnyei a gyermek számára 1.

2023. január 05. 12:29 - Gyerekkönyvek.net

 

A gyermekeknek való felolvasásnak rengeteg előnye van. Egyike a legkülönlegesebb tevékenységeknek, amelyet a gyermeknevelésben végezhetünk. Amellett ugyanis, hogy a gyermek temérdek dolgot megtanul általa, a szülő és gyermek számára is élményekkel teli időtöltést jelent. Gondljunk csak vissza gyermekkorunkra. Szinte biztos, hogy mindannyiunknak van valami felejthetetlenül szép emléke, ami mesék felolvasásához kötődik.

És néha nekünk, felnőtteknek is jól esik kiszökkenni a mindennapok valóságából egy-egy történet erejéig, amit gyermekünkkel kalandozhatunk végig.

A felolvasás ajándék

Az egyik legértékesebb ajándék , amit gyermekednek adhatsz az, ha már egészen kicsi korban elkezdesz neki felolvasni. Már jóval azelőtt kezdd el, hogy ő maga képes lenne megérteni vagy elolvasni bármit.

Megdöbbentő…

A kisgyermekeknek, sőt a csecsemőknek való korai felolvasás nagyon jót tesz a fejlődésüknek. Ezt bizonyítandó egy Egyesült Államokbeli egyetem érdekes kutatást végzett, melyben azt vizsgálták, milyen hatása van a könyvek rendszeres felolvasásának a kisgyermekekre.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akiknek életük első öt évében felolvasnak, akár több, mint 1 millió szóval nagyobb a szókincsük, mint azoknak, akiknek nem olvasnak fel otthon. Ez megdöbbentő.

A kutatás eredménye kezdi megértetni velünk a gondolatot:

Minél többet olvasol, annál több dolgot fogsz tudni. Minél többet tanulsz, annál több helyre jutsz el.

„A türelem rózsát terem”

Mielőtt belevetnénk magunkat az előnyök kivesézésébe, fontos megértenünk a tényt, hogy nem minden előny válik azonnal nyilvánvalóvá a mesélések során. A fejlődés ezen területei azonban idővel olyan alapokat képeznek, amelyek több előnnyel járnak, mint talán hinnéd.

Ha teheted, akkor se hagyd abba a felolvasást, ha gyermeked már elég idős ahhoz, hogy önmaga is olvasson. Azért fontos ez, mert az olvasásnak és a felolvasásnak is megvannak a saját előnyei. A helyzet ilyenkor annyiban változik, hogy néha át kell venned a hallgató szerepét és hagyni, hogy ő olvasson fel neked. Ekkor már egymás után, felváltva vagy együtt is olvashattok, amiből a gyermek még többet tanul. Utóbbi talán kicsivel több türelmet igényel, de ne feledd, gyermeked sikerélménye a lényeg!

A felolvasás előnyei

Ha naponta akár csak néhány percet azzal töltesz, hogy meséket, történeteket olvass fel gyermekednek, az alábbi készségek és képességek elsajátítását segíted számára:

1.    Szókincs

Amit a gyermek figyelemmel hallgat, azt befogadja. Szóljon akár állatokról, barátokról vagy egy felfedező hihetetlen kalanjdairól a történet, minden könyvnek megvan a maga szókincse. A bőséges könyvválaszték így nem jelent mást a gyermeknek, mint az egyes műfajok és a nyelvezet szinte végtelen tárházát.

A mi könyvkínálatunkat itt találod.

A szókincs a választékos beszéd alapja. Azoknak a gyerekeknek, akiknél a felolvasás mindennapos, lényegesen nagyobb és fejlettebb a szókincse, mint más gyerekeknek. Ez hatalmas szellemi előnyt jelent számukra, és segíti őket, hogy jobban boldoguljanak az iskolában.

Ezeknek a gyerekeknek nemcsak nagyobb szókincsük fejlődik, hanem sok olyan különös és szokatlan szóval is megismerkednek, amelyek a mindennapi nyelvben csak ritkán fordulnak elő.

Érdekli a gyermekedet esetleg olyan tudományos téma, mint például az űrkutatás? Ha a felolvasás révén megismerteted e tudománnyal, és több típusú könyvből is felolvasol neki a témában, elkezdheti a szakzsargon fejlesztését is.

Fontos, hogy tápláld a gyermeked szenvedélyét kedvence iránt, de emellett ösztönözd egyéb témák megismerésére is.

Mivel a nyelvek folyamatosan fejlődnek, ilyen téren egész életünk újabb és újabb szavak megtanulásáról szól.

Minél többet találkoznak a gyerekek az olvasással, felolvasással, annál gazdagabb lesz a szókincsük.

2. Nyelvi minták

A gyermekek főként a szüleik nyelvhasználatát hallgatva tanulnak meg beszélni anyanyelvükön. Szülőkként ügyelnünk kell tehát arra, hogy milyen kifejezéseket használunk a mindennapi beszédben.

A felolvasás során a gyermek hallja a megfelelő nyelvi szerkezeteket és nyelvtani összefüggéseket. Mivel tanulásának szerves részét képezi az utánzás, eleve jól fogja használni ezeket a nyelvi eszközöket.

A gyermek így a természetes nyelvből egy mese alapján is számos olyan igével, prepozícióval, határozószóval és kötőszóval találkozik, amelyekről az iskolában később tanulni fog.

Az évekig tartó olvasás olyan szókincset ad neki, amelyből képes lesz felismerni számos kifejezést, a nyelv egyéb elemeit, melyek mind a kiváló beszédkészség alapjai.

3. Gondolkodási készségek

Miközben a gyerekek olvasnak vagy történeteket hallgatnak, folyamatosan gondolkodnak. Ha ilyenkor kérdéseket teszünk fel nekik, válaszaik megalkotásával fejleszthetjük kritikai gondolkodási készségeiket. Ehhez nem kell mást tenned, mint megtarkítani kérdésekkel a mindennapi felolvasásokat. Mesélés közben tegyél fel bátran kérdéseket a szereplőkkel, a történésekkel, helyszínekkel kapcsolatban.

Még inkább fejlesztheted e készségüket, ha megkéred őket, hogy jósolják meg az események kimenetelét, elemezzék a szereplőket, eseményeket, vagy mondjanak véleményt és javasoljanak megoldásokat a problémákra. Az efféle gondolkodás még inkább bele helyezi őket a történetbe, amitől az még emlékezetesebb lesz.

A kérdésekkel így változtathatjuk át varázsütésre az egyébként passzív hallgatást nagyon értékes, interaktív, lebilincselő élménnyé.

A gondolkodtató kérdéseknek ugyanis számos stílusa létezik, amelyek mind arra ösztönzik a gyermeket, hogy elemezze a történetet, ne csak passzívan hallgassa.

4. Önálló olvasás

A szépen artikulált, változatos hanglejtéssel színezett előadás elkápráztatja a gyermeket. A történet láthatatlan, elméjében felépülő világát, szereplőit színezhetjük és formálhatjuk az előadásmód segítségével.

Ha a gyermek számára a történet előadásmódja magával ragadó, vágyakozni fog arra, hogy ő is képes legyen így olvasni. Ez az állapot az önálló olvasás fejlesztésének egyik legjobb motivációja.

Ha így olvasol gyermekednek, biztos lehetsz benne, hogy gyermeked is meg akarja majd tanulni tőled ezt a tudományt.

történet felolvasása a szülőnek

Azáltal, hogy hallgat Téged, megtapasztalja, hogy milyen szórakoztató és örömteli a meseolvasás, és egyre inkább meg akar majd tanulni ő is olvasni.

5. Íráskészség

Hogyan fejlesztheti a mese felolvasás a gyermek íráskészségét? Ahogy az elején is említettük már, néhány készség nem látványosan, hanem a háttérben fejlődik felolvasáskor.

Összetett folyamat, melynek során az olvasás javítja a nyelvi készségeket, ami viszont javítja az íráskészséget.

A napról napra hallott új történetekkel a gyermek nemcsak a helyes mondatszerkezeteket fogja tudni felépíteni, de a bővülő szókincse miatt egyre kreatívabban tud írni. Folyamatosan bővülő kifejezéstára pedig segíti a pontos és világos kommunikációban.

A mindennapos felolvasásokkal fejlesztheted gyermeked képzelőerejét is. Ami az íráskészség tekintetében amiatt fontos, mert a megismert új kifejezésekkel kelti majd életre saját kitalált és leírt történeteit.

Az olvasás serkenti a képzelőerőt. Gyermeke írása akkor kel életre, amikor a képzelet megjelenik a történeteiben.

 

Maradj velünk, mert a sorozat következő részében a felolvasás további szuper előnyeit ismerheted meg.

Ha más témában i sízvesen olvasnál, nézz szét a BLOGunkon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr8818018936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2023.01.05. 17:24:15

Köszönjük, nagyon hasznos és igaz !! Nincs olyan média vagy kütyü, aminél a szülő (nagyszülő) élőhangja ne lenne érdekesebb, kedvesebb és hasznosabb a gyerkőcöknek !
süti beállítások módosítása