Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

22 tipp az olvasás megszerettetésére - 1. rész

2022. szeptember 02. 13:23 - Gyerekkönyvek.net


Sajnos nem minden gyerek rajong az olvasásért. Ennek ezer és egy oka lehet, de aggodalomra semmi ok, hisz szülőként rengeteg trükköt felhalmozhatsz a tarsolyodba, hogy ezen változtassatok!

A legfontosabb, hogy a kicsi élvezze az olvasást és ilyen téren is motiváltnak érezze magát. Ebben a cikkben olyan ötleteket olvashatsz, amik a könyvek forgatására ösztönzik majd a gyermekedet, és idővel megtanítják őket az olvasás szeretetére is.

 

1. Cseréld a mesenézést, zenehallgatást hangoskönyvre!

 

Hiszed vagy sem, a hangoskönyvek kis híján annyira hasznosak, mint hagyományos társaik - és segíthetnek a gyerekeknek, hogy ügyesedjenek az olvasásban . "Hallani, ahogy valaki magabiztosan felolvas egy könyvet, nagyszerű módja annak, hogy megtapasztalják a folyékony olvasást, ami a szöveg pontos, gyors és jó kifejezéssel történő olvasásának képességét jelenti" -  Elissa Mostransky

2. Mutass példát az olvasás szeretetére!

 

A gyerekek szeretik utánozni a felnőtteket, és rengeteg szokást átvesznek tőlük. Ha állatokkal körülvéve nősz fel, akkor szereted az állatokat, ha könyvekkel körülvéve nősz fel, szereted a könyveket. Gondoskodj róla, hogy lássák, ahogy te is olvasol, sőt nyugodtan mutass is rá dolgokra, amik egy könyv beli történetre emlékeztetnek, ha szeretnéd, hogy lássák, hogy a könyvek örömet okoznak neked, és nekik is örömet fognak okozni.

3. Tematizáld az olvasúzugotokat!

Egy csendes, hangulatos, könyvekkel teli zug elengedhetetlen. A gyerekek imádják a sátrakat, és itt nem kell méregdrága bolti megoldásra gondolni, ha két széket lefedsz egy takaróval tökéletesen eléred a kívánt hatást! Ha pedig a kicsivel együtt alakítotok ki egy olyan területet, ahol mindig szívesen lóg, még vonzóbbá válik majd számára az olvasás. Pár tipp a témákhoz: tengerparti party, kalózok öble, esőerdő vagy űrhajó, de ilyen téren gyakorlatilag csak a képzeleted szabja meg a határokat.

4. Segíts életre kelteni a könyveket!

Dr. Carlsson-Paige szerint nagyban növelheti az élményt, ha a való életben is kitaláltok és megvalósítotok a könyvek által ihletett tevékenységeket. Ha a 3-4 éves gyermeked imádja A három kismalacot, vidd el, hogy személyesen is megnézzen néhány malacot. A csillagokról olvas? Menjetek el a planetáriumba. Vagy, ha lehetősége van rá szervezhettek egy könyv témájú utazást is - mondjuk Londonba, miután a Harry Pottert olvastátok, vagy New Yorkba, a Stuart Little kiolvasását követően.

Olyan utólagos tevékenységeket is kereshettek, amelyek életre keltik a történeteket. Ha a könyv sárkányokról szól, ötleteljetek szórakoztató, sárkányokkal kapcsolatos tevékenységeket, például hogyan lehet sárkányt készíteni. Az ilyen gyakorlatias tevékenységek még inkább érdekessé teszik a témát számukra.

A lényeg, hogy igyekezz összekapcsolni azt, amit a tökmag olvas, azzal, ami a való életben történik. Ha például egy kosárlabdáról szóló történetet olvastok, tegyél fel kérdéseket arról, hogy ő szeret-e kosarazni, mikor tanulta meg hogy kell és ez mennyire hasonlít a történetben szereplő gyerekek tapasztalataihoz.

5. Olvassátok el a könyvet, majd nézzétek meg a filmet is!


Válasszatok ki egy olyan klasszikust, amelyből film is készült - Charilie és a csokigyár, Híd Terabithia földjére, stb. és olvassátok el együtt, egyszerre néhány fejezetet. Ha végeztetek, tartsatok egy családi moziestet, hogy megnézzétek a filmváltozatot. Hidd el, ez remek módja lesz annak, hogy motiváld a vonakodó olvasó gyermeked.

6. “Hagyj el” könyveket szerte a lakásban!

Alice Sterling gyermekfejlődési szakértő szerint: "Ha a gyerekeket már egészen kicsi korban könyvekkel vesszük körül, az leköti őket". Válogass össze egy rakás címet az aktuális évszaknak megfelelően - a gyerekek izgatottan várják majd az újdonságokat, és ha az adott hónap eseményeihez kötöd őket, az fokozza az érdeklődésüket. Nincs ünnep a láthatáron? Keress olyan a témákat, amelyekért kicsi éppen most rajong. Ha megvan, szimplán hagyd kint őket szerte a lakásban, és meglásd a gyerekek fel fogják venni őket. Ne a polcon tartsd őket, inkább hagyd, hogy a kisgyerekek megfogják, hordozzák őket.

7. Olvasd újra ugyanazokat a könyveket a kicsiknek!

A könyvek elősegítik a korai nyelvi fejlődést. A gyerekek először a képeket veszik észre, aztán megtanulják, hogyan kell lapozni, majd rájönnek, hogy a történet minden alkalommal ugyanaz - mindezek az olvasás előtti kulcsfontosságú készségek. A rímekkel ellátott könyvek különösen hasznosak: "A rímek segítik a fonématudatosságot - az ismétlődés és a hangok felismerését" - mondja Dr. Carlsson-Paige.

Bátorítsd gyermeked, hogy olvasson ismerős könyveket. Ha ugyanazt a könyvet akarja századszorra is kivenni a könyvtárból, az teljesen rendben van. Az újraolvasás segít a sebesség és a pontosság fejlesztésében. Ez pedig segíthet az önbizalomépítésben a másképp tanuló és gondolkodó gyerekeknél.

Jövő héten újabb 7 tippet hozunk el nektek, addig is az alábbi linkekre kattintva weboldalunkon mazsolázhattok korábbi cikkeink közül:

22 tipp az olvasás megszerettetésére – 1. rész
Tanulságos gyerekkönyvek – miért legyen legalább 1-2 a polcon?
A legjobb mesék elalváshoz
Mesekönyv kontra kijelző: mi történik a gyerekek fejében? – 2. rész
Mesekönyv kontra kijelző: mi történik a gyerekek fejében? – 1. rész

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr1117918831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása