Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

Így nevelj igazi könyvmolyt gyermekedből (12 + 1 ötlet)

2022. december 13. 09:05 - Gyerekkönyvek.net

Előfordul, hogy az olvasás valamilyen okból picit háttérbe szorul az életünkben, viszont attól a perctől, hogy kisgyermekkel bővül a család ismét felértékelődik a fontossága, és biztos, hogy friss szülőként napjában többször hívják majd erre fel a figyelmünket. 

Persze ez nem is véletlen. Számos teszt, felmérés és tudományos kutatás bizonyította vagy dokumentálta már az olvasás megannyi pozitív hatását a gyermekek egészen újszülött kortól való fejlődésének. Az pedig egy szerencsés hozzáadott plusz, hogy kis könyvmolyokat nevelni rendkívül szórakoztató, nem túl nehéz és rettentően kifizetődő.

Kezdetnek lehet, hogy neked is bele kell majd kicsit rázódni

Ha a rohanó hétköznapok hatására az olvasás nem igazán volt jelen mostanság az életedben, most eljött az ideje, hogy változtass ezen. Éppúgy meg kell találnod a helyet és időt a saját részre szánt könyvek olvasásának, mint a picivel közösen olvasott daraboknak. Ha könyvmolyt szeretnél nevelni, legyél Te is könyvmoly! 

Elengedhetetlen pár szuper babakönyv

Lehet úgy gondoltad, hogy szülőként az első pár hónapban még semmi szükség könyvekre, de ez közel sem így van. Egészen újszülött kortól, minden babának hasznára válik a mesehallgatás élménye (sőt, ilyenkor még az ízlésedbe sem fognak belekötni �), szóval ezt mindenképp használd ki! Máris mutatjuk, hogyan:

Olvass hangosan, minden nap

Nem azon van a hangsúly, hogy mit! Szinte bármit felolvashatsz egy újszülöttnek: a kedvenc újságod, szakácskönyvet, kalandregényt, szülői kézikönyvet. Ami számít, az a hangod tónusa, a szöveg ritmusa és maguk a szavak. Kutatások kimutatták, hogy a szavak száma, amelyekkel egy csecsemő találkozik, közvetlen hatással van a nyelvi fejlődésre és az olvasási készségre. 

Itt máris van egy lehetséges buktató

A nyelvnek élőben, személyesen a csöppségnek címezve kell szólnia. A televízió vagy akár egy hangoskönyv bekapcsolása nem számít. Persze, az is teljesen tökéletes, ha már ilyenkor elkezdesz hangosan olvasni a gyermekkönyvekből, amelyek a jövendőbeli könyvmoly gyűjteményének első darabjait képezik majd. De egy percre se érezd magad erre kötelezve. Csak bizonyosodj meg arról, hogy mindkettőtök jól érzi magát közben!

Használd az érzékeidet

Azok a babák, akiknek felolvasnak, megtanulják, hogy az olvasás szórakoztató, és nem csak a fülüknek szól. A hangok mellett ilyenkor megtapasztalhatják a lapok tapintását, az új könyv illatát, az illusztrációk látványát, és még egy tucat egyéb ingert. 

Tipp!

A texturált könyvek különösen jót tesznek a gyermek tapintási élményének.

Figyelj a közönségedre!

Legalább időnként teremts szemkontaktust, de ne várj konkrét reakciót. Úgy tűnhet, hogy a babák nem figyelnek, pedig magukba szívják az élményt. A most kialakított minták, rutinok és figyelmes szokások pedig egy életre szólnak.

A babát is hagyd szóhoz jutni

Bizony, időnként a csecsemők is válaszolgatnak az olvasásra, méghozzá roppant aranyos hangok kiadásával. Pontosan ennek tudható be az is, hogy a nekik szóló könyvek jó részében vannak rövid, kitalált (értelmetlen) szavak és rengeteg, könnyen utánozható állathang is. 

Tipp!

Ha a pici hangokat ad ki, mindig válaszolj rá egy-két kedves szóval, hiszen ha nem is feltétlenül értitek egymást, ez már igenis kommunikáció. 

Nem lehet elég korán kezdeni

Milyen tudást szív magába gyermeked már baba korában, miközben olvasol neki? Szókincs, számok, matematikai fogalmak, színek, formák, állatok, viselkedési formák és még kismillió hasznos információt arról, hogyan működik a világ. Ráadásul, amikor hangosan olvasol, a baba a könyveket a Te ismerős, szeretett hangoddal köti össze – és a közös olvasás által teremtett fizikai közelséggel. Így segítesz neki kialakítani egy életreszóló pozitív kapcsolatot a könyvekkel.

Ezt érdemes észben tartani

Az olvasás nincs napi egy alkalomra lekorlátozva. Persze, az lefekvés előtti mese olvasás a kisgyermekes szülők számára megszokott rutin, hisz nincs is ennél jobb és kedvesebb módja az altatásnak. De miért ne olvasnátok közösen napközben is? Akár több alkalommal is felajánlhatod a nap folyamán ezt az elfoglaltságot, és meglásd lesznek olyan napok, amikor ez lesz az egyetlen mód arra, hogy kicsit mindketten lassítsatok és nyugodt környezetben, kizárólag egymásra koncentráljatok. 

Időnként a saját ízlésed is bele viheted a dologba

Felnőttként (főleg ha Te magad is igazi könyvmoly vagy) már bizonyára jó pár könyvet elolvastál így tudod, melyek a kedvenceid a nekünk szóló könyvek közül. Szülőként viszont most az is újra megadatik, hogy ismét felfedezd mely gyerekkönyvek tetszenek a legjobban. Amennyiben lehetőséged van rá, vedd elő a régi kedvenceidet, illetve keresd meg azokat az újdonságokat, amelyek megragadják a figyelmedet. A jó hír az, hogy a legjobb gyerekkönyvek szerzői és illusztrátorai a felnőtt közönségüknek is igyekeznek örömet szerezni. 

Tipp!

Hangos olvasás közben változtass itt-ott a szövegen. Sok klasszikus gyerekkönyvet ma már több szempontból elavultnak, vagy nem megfelelőnek tartanak. Nyugodtan tedd őket jobbá!

A kicsi preferenciája legyen az első

Ugye hányszor meglep, hogy mennyire önálló ízlése és véleménye van gyermekednek? Ahogy enyhén szólva sem a kedvence a brokkolipüré, úgy lehet, hogy a Kisvakondos mesék klasszikus rajzait és történeteit sem fogja annyira értékelni, mint Te anno, gyerekkorodban. Fordítva is igaz. Lehet, hogy téged nem izgatnak annyira a tündérek vagy a beszélő vonatok, de a kicsit talán igen. Ha már beszél bátorítsd arra, hogy mondja el mit szeret a könyvekben, és közösen kereshettek még több ahhoz hasonlót.

Minél inkább sikerül kölcsönösen örömtelivé tenni az olvasást, annál inkább a jó élmények és a jutalom fog társulni hozzá a pici fejében. Például, ha a gyermekednek nem tetszik Chase vagy Rubble kutyusok hangja, nyugodtan válassz nekik másikat ha Mancs őrjárat kerül a terítékre.

Tipp!

Hagyd, hogy gyermeked lapozzon és irányíthassa a tempót. (Ez a finommotoros készségek fejlesztésére is kiválóan alkalmas.)

Nem gond, ha olykor-olykor meg kell állnod

Tudjuk, hogy némelyik mese még felnőtt fejjel is érdekes, de sose merülj el annyira a sztoriban, hogy figyelmen kívül hagyd gyermeked megjegyzéseit és kérdéseit. A megszakítások azt mutatják, hogy a tökmag erősen érdeklődik az olvasottak iránt.

Tipp!

Ha valaha azon kapod magad, hogy azt mondod: “Várj, hadd fejezzem be ezt az oldalt”, állj meg, és inkább kérd meg gyermekedet, hogy ismételje meg a kérdést. Amennyiben úgy tűnik, hogy nem köti le maga a történet, kérdezd meg, mit lát a képeken. Mutass tárgyakra, szereplőkre, és kérd meg, hogy magyarázza el mik/kik azok vagy mesélje el mi történik épp.

Bővítsd ki a pici világát

Néha úgy tűnhet, hogy a gyermeked “megragadt” egy bizonyos könyvnél, ami neked speciel nem a szíved csücske. Semmiképp ne foszd meg kedvenc könyvének élményétől, de azért próbáld meg finoman és aktívan más darabok felé is terelni. A legfontosabb, hogy ne félj olyan témákkal is megismertetni a kis könyvmoly csemetét, amelyekkel kapcsolatban nincs előzetes ismerete. Minden témát apró részekre lehet bontani és érdekessé lehet tenni egy remek gyerekkönyvvel. 

Tipp!

Egy bizonyos életkorban a gyerekek elkezdhetnek kizárólag olyan történetekhez vonzódni, amelyeknek a főszereplője a saját nemükhöz tartozik. Ez óvodás kör előtt azonban még nem igaz. Használd ki az eddig tartó időszakot arra, hogy változatos karakterek széles skálájával ismertesd meg őket.

Korábbi cikkeinket innen könnyen elérheted:
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr317996196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása