Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

Ezért olvass a kicsiknek: a gyerekkönyvek fontossága – 4. rész

2022. június 28. 08:57 - Gyerekkönyvek.net

 

 

A kreativitás és a nyelvi készségek után már csak két pont maradt hátra a gyerekkönyvek olvasásának kulcsfontosságú előnyeit felsorakoztató listánkból:

6) A kognitív fejlődés támogatása

A kisgyermekeknek való olvasás bizonyítottan javítja a kognitív készségeket és segíti a kognitív fejlődés folyamatát. A kognitív fejlődés a gondolkodás és a megértés képességének kialakulása; ez “a gondolkodási folyamatok felépítése, beleértve az emlékezést, a problémamegoldást és a döntéshozatalt, a gyermekkortól a serdülőkoron át a felnőttkorig” – HealthofChildren.com.

Arra utal, hogy egy személy hogyan érzékeli és gondolkodik a világáról olyan területeken keresztül, mint az információfeldolgozás, az intelligencia, az érvelés, a nyelvi fejlődés, a figyelem és a memória.

Amikor elkezdesz hangosan olvasni a gyermekednek, lényegében háttérismeretekkel látod el a fiatal világáról, ami segít neki értelmet adni annak amit lát, hall, vagy olvas. Valójában sok pedagógus és kutató azt állítja, hogy az olvasást körülvevő beszélgetés az, ami erőt ad az olvasásnak, segítve a gyerekeket abban, hogy áthidalják a történetben foglaltakat és a saját életüket, és nem csupán a szavak hangoztatása. Az olvasás bevezetése a kisgyermekek életébe, és az általa kiváltott beszélgetések segítenek nekik abban, hogy értelmet adjanak saját életüknek, különösen fiatal korban.

7) Egy életre megszeretik az olvasást

“Minden alkalommal, amikor felolvasunk egy gyereknek, egy “örömüzenetet” küldünk a gyerek agyának… Akár reklámnak is nevezhetnénk, arra kondicionálva a gyereket, hogy a könyveket és a nyomtatást az élvezethez társítsa.”  – Jim Trelease

Ez a kapcsolat az olvasás és az “öröm” között döntő fontosságú a későbbi életben való boldogulás szempontjából. Ahogyan Brian Tracy személyiségfejlesztő edző és előadó mondja, az elméd kitágításának képessége és az élethosszig tartó tanulásra való törekvés kritikus fontosságú a sikered szempontjából – “A tanulás a siker minimumfeltétele minden területen”.

Az olvasás az egész életen át tartó tanulás kulcsa, és ha már fiatal korban be tudod oltani az olvasás szeretetét, akkor az egész életen át tartó tanulás iránti elkötelezettség biztosan követni fogja. A hangos olvasás a könyveket kellemes, értékes és izgalmas élmények forrásaként mutatja be. Azok a gyerekek, akik értékelik a könyveket, motiváltak lesznek az önálló olvasásra, és valószínűleg egész hátralévő életükben folytatni fogják az önálló olvasás gyakorlását.

Persze az is hatalmas dolog, hogy milyen szoros kötődés alakul ki köztünk és gyermekeink között a felolvasás alkalmával, de a kicsik életére gyakorolt többi előny messze túlmutat ezen.

A könyvek interaktívak; megkövetelik, hogy a gyerekek gondolkodjanak. Új gondolkodásmódot és ötleteket adnak nekik. Időn és téren túl bővítik mindannyiuk univerzumát és inspirálják saját, eredeti gondolataikat.

Lehetőséget adnak a gyerekeknek, hogy képzeletben megtapasztaljanak valamit, mielőtt az a való életben megtörténne velük és segítenek felkészíteni őket életük következő szakaszára.

Segítségükkel jobban megérhetik önmagukat, erősödhet önbizalmuk. Az olvasásnak köszönhetően felfedezhetik honnan jöttek, és kitalálhatják, hová akarnak eljutni.

A könyvek támogatják őket abban, hogy megnyíljanak, túllépjenek az önmagukkal való foglalkozáson, és kapcsolatot teremtsenek más emberekkel. Megmutatják nekik az egyéni nézőpontok sajátosságait, és tudatják velük, hogy a világot nem csak egyféleképpen lehet szemlélni. Kapcsolatokat építenek és egyaránt bővítik gyerek és felnőtt empátia képességét. Abban is segítenek, hogy együttérzőbbé váljunk.

A gyerekkönyvek segítik a csemetéket abban, hogy saját erkölcsi és etikai útjukat kijelöljék. Olvasásuk, vagy hallgatásuk közben elgondolkodhatnak a helyes és helytelen, a jó és a rossz kérdésein és apró lépésenként meghatározzák saját értékrendjüket.

A könyvek egyszerre válaszolnak meg egy és tesznek fel egy rakás kérdést.

Módot teremtenek a kulturális tapasztalatok megosztására. Ha a gyerekek ugyanazt a könyvet olvassák, és közös olvasmányélményben részesülnek, egy generáción belül kialakulnak a kortársak közötti kötelékek. Amikor a gyerekek, szülők és nagyszülők klasszikus könyveket osztanak meg egymással, kiterjedt családi és közösségi kötelékek alakulnak ki, amelyek közös hivatkozási keretet teremtenek.

A legtöbb elektronikus médiummal ellentétben a könyvek az információk, tapasztalatok és ismeretek széles skáláját kínálják más emberekről, országokról, szokásokról és kultúrákról. A könyvek segítségével tanulhatunk a történelemről, a művészetekről, a tudományról, a vallásról, a természetről, a matematikáról és a technológiáról – bármiről és mindenről a világegyetemünkben és azon túl. Támogatnak abban is, hogy megértsük, milyen hatással vannak mindezek a dolgok ránk és a világunkra.

Szórakoztatnak, megnevettetnek, sőt olykor meg is ríkatnak minket. Egy biztos, remek kikapcsolódást nyújtanak. A könyvek nagyszerű társak: soha nem vagy magányos, ha van egy könyved, amit olvashatsz.

A könyvek megvigasztalnak minket, segítenek megérteni, hogy függetlenül attól, hogy kik vagyunk, vagy milyen tapasztalataink vannak, nem vagyunk egyedül a világban.

A KÖNYVEK ÁLMODOZÁSRA ÖSZTÖNÖZNEK ÉS ESZKÖZÖKET ADNAK AHHOZ, HOGY MEGVALÓSÍTSUK ÁLMAINKAT.

Amennyiben ennél a résznél kapcsolódtál be, az alábbi linkek segítségével könnyedén visszaolvashatsz, hiszen az első három cikkből is legalább ennyire érdekes dolgokat tudhatsz meg a gyerekkönyv olvasás előnyeiről:

  1. A gyerekkönyvek fontossága – 1. rész
  2. A gyerekkönyvek fontossága – 2. rész
  3. A gyerekkönyvek fontossága – 3. rész
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr7017875457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása