Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

4 jó tanács, ha fejezetes könyveket szeretnél olvasni gyermekednek!

2022. október 18. 10:12 - Gyerekkönyvek.net

 

Nézzük meg, mikor és hogyan tedd zökkenőmentessé az ezekre való átállást.

Biztosan neked is megvannak még saját kedvenceid gyerekkorodból, így alig várod, hogy az egyszerűbb képeskönyvekről a fejezetes könyvekre térjetek át a mesélés során!

Talán ez már hamarabb eljöhet, mint gondolnád. A fejezetes könyvek felolvasása gyerekeknek igazán szuper ötlet, hiszen megismerteti őket a hasonlóan gazdag, de összetettebb történetmeséléssel, amely segít fejleszteni a következtető olvasási készséget.

fejezetes könyvek - olvasási készség

A jó hír az, hogy már óvodáskorban elkezdheted a korai fejezetes könyvek olvasását, mondja Karen Baicker*¹ .  

"Fejleszti a hallgatási készséget és a történetmesélés ívének tudatosítását" - mondja Baicker. "A fejezetes könyvek bevezetése a kisgyermekeket is izgatni fogja, akik látták, hogy idősebb testvéreik már olvassák őket." 

Miközben a kicsivel áttértek a fejezetes könyvekre, az alábbi négy dolgot érdemes szem előtt tartanod:

1. Több szempontból is figyelj rá, hogy a kicsi életkorának megfelelő könyvet válassz!

Ez nem csak arról szól, hogy figyeljünk a nyelvezetre vagy az esetlegesen megjelenő erőszakra az olvasmányokban. Ha például a gyermeked még nem érte el a minimum harmadik osztályos kort,, akkor valószínűleg várnod kell egy olyan sorozattal, mint a Harry Potter.

"Sok szülő azonnal bele akar ugrani a Harry Potter-könyvekbe, amikor a gyereke első vagy második osztályos" - mondja Brooke MacKenzie*². "De én várnék, hacsak a gyermekednek nincs igazán erős vizuális képzelőereje, mert ez egy olyan bonyolult fantáziavilág." A szakértő inkább a korai olvasóknak szánt fejezetes könyveket ajánlja. 

2. Ne pakold el örökre a képeskönyveket!

fejezetes könyvek - képeskönyv

Mivel a kisgyerekek a képeskönyvekhez vannak szokva, és még mindig a képekre támaszkodnak, hogy segítsenek nekik elképzelni a történetet, ne térj át túl gyorsan a fejezetes könyvekre. "Az első és második osztályos tanulóknál fontos, hogy továbbra is olvassanak képeskönyveket is, még akkor is, ha egyre önállóbb olvasókká válnak" - mondja MacKenzie. 

Amikor fejezetes könyvet olvasol, segíts a gyermekednek, hogy a szavak alapján képet alkosson a fejében. "Álljunk meg, és kérdezzük meg, hogy képzeletben hogyan nézett ki valami, és modellezzük a saját képzeletünk segítségével" - mondja Baicker.

3. Tedd a dolgot interaktívvá!  

Csakúgy, mint a képeskönyvek esetében, beszélgess gyermekeddel a cselekményről és a szereplőkről, és bátorítsd arra, hogy jósoljon a következő történésekről. Javasolt az is, hogy hangoztasd a saját gondolataidat a történettel kapcsolatban (például: "Hmm, vajon miért ideges?"), hogy modellezd a hangos gondolkodás folyamatát. Ez segít elmélyíteni az olvasásértésüket és a történet iránti elkötelezettségüket.

4. Ne hagyjátok abba a közös mesélés, attól hogy nőnek a gyerekek!!

fejezetes könyvek - közös olvasás

Olvass hangosan a gyermekeidnek legalább negyedik vagy ötödik osztályos korukig!

"A szülők gyakran szeretnék, ha a gyerekek áttérnének a felolvasásra, ahogy egyre önállóbb olvasókká válnak, különösen harmadik osztályban" - mondja MacKenzie. "De még mindig fontos, hogy felolvassunk a gyereknek, mert így olyan könyvekkel ismerkednek meg, amelyeket egyedül talán nem tudnának elolvasni vagy megérteni."

*¹ Karen Baicker, a Yale Child Study Center-Scholastic Collaborative for Child & Family Resilience ügyvezető igazgatója és a Family and Community Engagement (FACE) felelős kiadója a Scholasticnál.

*² Brooke McKenzie, olvasásszakértő 

 

Korábbi cikkeinket innen könnyen elérheted:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr1417952692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása