Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

Ezért olvass a kicsiknek: a gyerekkönyvek fontossága – 3. rész

2022. június 24. 15:04 - Gyerekkönyvek.net

 

Korábban a gyerekkönyv olvasás két olyan előnyéről írtunk nektek, melyek nem csak a lurkók tanulmányai alatt, de egész életük során végigkísérik és segítik majd őket. Ma szintén két, ugyanebbe a csoportba tartozó fejlődési pontot vizsgáltunk meg kicsit közelebbről:

4) Jobb képzelőerő és kreativitás

Természetüknél fogva a kisgyermekek képesek nagyot álmodni és használni a képzeletüket. 


 

A könyvek fejlesztik és táplálják a gyerekek képzeletét, kitágítják a világukat. A képes gyerekkönyvek bevezetik a kicsiket a művészet és az irodalom világába. A regények serkentik érzékszervi tudatosságukat, segítve őket abban, hogy képzeletbeli szinten lássanak, halljanak, ízleljenek, tapintsanak és szagoljanak. 

A hangos olvasás segít nekik abban, hogy a képzeletüket használva felfedezzék a saját tapasztalataikon túlmutató dolgokat. Az olvasás mint fantáziadús tevékenység a legkülönfélébb új világok kapuit nyitja számukra. Ezáltal nagyobb valószínűséggel fognak merészebbet álmodni és kreatívan cselekedni, ami a jövőben az iskolában, a munkában és az életben is hasznukra válhat.

5) A nyelvi készségek fejlesztése gyerekkönyvekkel

A csecsemőkorban kezdődő napi olvasás a kisgyermekeknek segíthet a nyelvtanulásban, a kommunikációs készségekben, a szociális készségekben és az olvasási készségekben. Ennek oka, hogy a gyerekkönyv olvasás a legkorábbi hónapokban serkenti az agy azon részét, amely lehetővé teszi, hogy megértsék a nyelv jelentését, és segít a kulcsfontosságú nyelvi, műveltségi és szociális készségek kialakításában.


 

Sőt, egy nemrégiben végzett szkenneléses agyvizsgálat szerint “a gyermekekkel való otthoni olvasás már egészen kicsi kortól kezdve szoros összefüggést mutatott a vizuális képekkel és a nyelv jelentésének megértésével kapcsolatos agyi aktivációval” – TIME.com.

Ezek a kognitív és gondolkodási készségek is különösen fontosak, ha figyelembe vesszük, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint több mint minden harmadik amerikai gyermek úgy kezdi az óvodát, hogy nem rendelkezik az olvasás megtanulásához szükséges készségekkel. A gyerekek mintegy kétharmada a harmadik osztály végére nem tud jól olvasni.

Bár a gyermek így is képes lesz elsajátítani a szókincset és a környezetétől hallott nyelvet, az olvasás bevezetése az auditív tanulásba további előnnyel jár: megismerteti a könyvek nyelvét, amely különbözik a mindennapi életben hallott nyelvtől. Akár gyerekkönyvekről, akár klasszikus regényről van szó, a könyvek nyelve leíróbb, és általában formálisabb nyelvtani szerkezeteket használ.

Minisorozatunk végső fejezetét az olvasás listánkban szereplő utolsó 2 előnye zárja a negyedik részben. Amennyiben továbbra is velünk tarthatsz, megtudhatod hogyan támogatja az olvasás a kicsik kognitív fejlődését, illetve hogy miért jó ha már egészen pici kortól megszerettetjük ezt a tevékenységet gyerekeinkkel.

Tarts velünk továbbra is!

Amennyiben pedig pár igazán remek olvasnivalóval szeretnéd megtölteni a gyerekek otthoni könyvespolcát, széles kínálattal rendelkező webáruházunk a legjobb címekkel vár. Rendelj mindössze pár kattintással a legjobb gyerekkönyvekből 0-10 éves korú gyermeked számára:

https://gyerekkonyvek.net/bolt/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr7017875447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása