Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

Mesélj gyermekednek életkorához megfelelően – 1. rész

2022. július 22. 08:32 - Gyerekkönyvek.net

A gyerekkönyvek olvasásának fontosságát és számos téren elengedhetetlen szerepét már korábbi, 4 epizódos mini sorozatunkban tisztáztuk, viszont most általánosságok helyett életkor specifikusan szeretnénk pár tanáccsal ellátni, hogy ezentúl a legjobb élményt nyújtó könyvekből és módon mesélj gyermekednek!

Mesélés csecsemőknek születésüktől kezdve: 0-12 hónapos korig

Miért fontos, hogy már babakorban olvass gyermekednek? A közös mesélés, beszélgetés és éneklés sokféleképpen segíti a babák fejlődését.

Ha minden nap szakítotok ezekre időt, a baba megismerkedik a hangokkal, a szavakkal, a nyelvvel, és később a könyvek értékével és örömével is. Fejlődnek továbbá korai olvasási készségei és segít neki abban, hogy később ügyesebben olvasson.

A meseolvasás a pici fantáziáját is serkenti, és segít neki megismerni az őt körülvevő világot. Nagyszerű alkalom arra, hogy még tovább mélyítsétek kettőtök kötődését, és hogy értékes időt töltsetek együtt.

Jótanács: Már egészen korán olvashatsz hangosan a gyermekednek – minél korábban kezded, annál jobb. Mesélj bátran!

A kisbabák rengeteget tanulhatnak abból, ha együtt olvastok egy könyvet. Íme, hogyan segíthetsz nekik a tanulásban:

  • Mesélj lassan, és a szöveg felolvasása után ne lapozz rögtön, engedd, hogy a csöppség tanulmányozhassa kicsit az oldalt, mivel ezáltal megfigyelheti a szavak és a képek formáját.
  • Lapozgasd az oldalakat, amikor együtt olvastok, hiszen ezzel tulajdonképpen megmutatod a babának, hogyan használja majd a könyvet.
  • Mutass rá az ismerős és új dolgokra a könyben és nevezd meg őket, ahelyett, hogy mindig a nyomtatott szöveghez ragaszkodnál. A gyerekek ugyanis minél több szót (és minél többször) hallanak, annál többet tanulnak meg.
  • Olvasás közben időnként változtasd meg a hangszíned. Ez megkönnyíti a baba számára, hogy felvegye a különböző beszédhangokat, ami fontos lépés afelé, hogy megtanulja a hangokat.

Összeszedtünk még pár olyat tippet is, ami abban segít, hogy a legtöbbet hozd ki a közös olvasásból:

  • Alakítsd ki otthon egy speciális olvasóhelyet – például egy széket, ülőgarnitúrát vagy babzsákot, amely elég nagy és kényelmes neked és a babának, és a könyvespolc is elérhető távolságban van tőle.
  • Tedd rutinná a dolgot, és próbáljatok meg minden nap legalább egy könyvet elolvasni. Ez például tökéletes, és pihentető módja lehet a nap befejezésének.
  • Kapcsolj ki minden okos eszközt, és keress egy csendes helyet, hogy a baba jól hallja a hangodat zavaró zajok nélkül.
  • Próbálj ki vicces hangokat vagy grimaszokat – játsszatok és szórakozzatok közben!
  • Hagyatkozz a baba érdeklődésére. Lesznek olyan napok, amikor egyszerűen nem érdekli majd őket a mese, és ez rendben van.

Miből mesélj kisbabándnak?

Általánosságban elmondható, hogy a csecsemők szeretik a hangzatos rímekkel, ritmussal és ismétlésekkel ellátott könyveket. Ezek a tanulásukat is segítik.

A baba születésétől kezdve érdemes lehet keresni:

  • élénk színű könyveket vagy egyszerű, nagy és kontrasztos, például fekete-fehér képeket – ezek érdekesek, és a babák könnyen tudnak rájuk koncentrálni,
  • különböző textúrájú könyveket, hogy a baba hallja, lássa és érezze a könyvet,
  • babákat és arcokat ábrázoló könyveket,
  • puha, vízálló műanyag és szövet könyveket, amelyek beleférnek a baba szájába és a kádban sem lesz komolyabb bajuk.

Íme néhány könyv, amelyet a baba élvezhet:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr4217887909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása