Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

Ezért olvass a kicsiknek: a gyerekkönyvek fontossága – 1. rész

2022. június 20. 14:21 - Gyerekkönyvek.net

Tagadhatatlan, hogy a gyermekek olvasási készsége létfontosságú az iskolai, munkahelyi és általában az életben való boldogulásukhoz. Egyáltalán nem elrugaszkodott elképzelés, hogy már egészen apró koruktól kezdve gyerekkönyv olvasással segítsük sikerüket. 

Akár mesét, akár (a későbbiekben) egy klasszikus regényt olvasol fel lefekvés előtt, a hangos olvasás jelentős előnyökkel járhat gyermeked életében. Ha már a mesékben is olyan gyakran előfordul, most mi is a szerencsés hetes számot választottuk, és pontosan ennyi előnyét szedtük össze annak, ha a gyerekeidnek olvasol:

  1. Különleges kötődés kialakítása, elmélyítése
  2. Sikeres tanulmányokra való felkészítés
  3. Fokozott koncentráció és fegyelmezettség
  4. Jobb képzelőerő és kreativitás
  5. A nyelvi készségek fejlesztése
  6. A kognitív fejlődés támogatása
  7. Egy életre megszeretik az olvasást
1) Különleges kötődés kialakítása, elmélyítése gyerekkönyv olvasásával

 

Magától értetődik, hogy ha rendszeresen olvasol kisgyermekednek, az segíthet abban, hogy szorosabb kapcsolatot alakíts ki vele. Ha gyerekekről van szó, az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz a fejlődésük pozitív befolyásolása érdekében, hogy időt töltesz velük. A gyerekkönyv olvasás remek lehetőséget nyújt arra, hogy rendszeres, közös eseményt hozzatok létre, amit mindketten örömmel és izgatottan vártok. A közös olvasással gyermeked bízni fog benne, sőt elvárja, hogy ott legyél mellette. A bizalom fontosságát pedig a kisgyermekek számára nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Ha kedvenc könyvéből olvasol gyermekednek, az nemcsak a kötődést segíti, hanem a vele kialakított bensőséges és jó közérzetet is biztosítja. Az efféle intimitás érzése segít neki abban, hogy közel érezze magát hozzád, a szeretet és a figyelem érzése pedig pozitív növekedésre és fejlődésre ösztönzi.

Bár lehet, hogy nem értik mit mondasz, amikor felolvasol nekik, kifejezetten csecsemők esetében a hangos olvasás felbecsülhetetlen értékű gondoskodást és megnyugtatást nyújt. A nagyon fiatal csecsemők szeretik az ismerős hangokat hallani, és a gyerekkönyvek olvasása tökéletes lehetőség e kapcsolat megteremtésére.

Ha képes vagy hangosan olvasni gyermekeddel egy kiszámítható, ütemezett időpontban, amely beleillik az otthoni és az iskolai napi rutinba, akkor valami olyan állandó dolgot tudsz biztosítani, amelyre számíthat, sőt, valószínűleg már alig várja.

A közös hangos olvasás és a közös tevékenység ad neked és gyermekednek valami olyasmit, amiről beszélgethettek, és ami támogatja az olvasási és írási készségek fejlődését. A későbbiekben pedig arra is felhasználható, hogy valós életbeli tapasztalatokat és problémákat vitassunk meg. Egy gyerekkönyv számos különböző témáról szóló értelmes beszélgetéshez nyújthat ugródeszkát, ami tovább fejlesztheti a gyermek kritikus gondolkodási készségét.

Alapvetően az irodalom az egyik legjobb módja annak, hogy a gyerekek megértsenek valamit anélkül, hogy azt feltétlenül saját maguknak kellene megtapasztalniuk. A gyermekünknek való olvasás segít abban, hogy mindenféle témával és fogalommal megismertessük őket, így építve megértésüket az őket körülvevő világról (ReadBrightly.com).

Cikksorozatunk második részben azt részletezzük, hogy miként segíti gyermeked sikeres tanulmányokra való felkészítését a rendszeres olvasás, és hogyan hat a koncentrációjukra és fegyelmezettségükre, ha mindennapos szokássá alakítod!

Ha van még öt perced, olvasd el azt is!

Amennyiben pedig pár igazán remek olvasnivalóval szeretnéd megtölteni a gyerekek otthoni könyvespolcát, széles kínálattal rendelkező webáruházunk a legjobb címekkel vár. Rendelj mindössze pár kattintással a legjobb gyerekkönyvekből 0-10 éves korú gyermeked számára:

https://gyerekkonyvek.net/bolt/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr5617875217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása