Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

Könyvajánló: Bogyó és Babóca könyvek

2022. november 23. 13:36 - Gyerekkönyvek.net

Ugyan melyikünk ne lenne hálás a Bogyó és Babóca sorozat szerzőjének, Bartos Erikának, aki 2004 óta gondoskodik a jobbnál jobb kalandokkal gyermekeink számára?

Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány történeteit immár közel 20 éve követhetik szülők-gyerekek egyaránt, és noha pár éve még csak szájhagyomány útján ismerték ezeket a könyveket a szülők, mára az apróságok igazi kedvencévé, közismert sláger címmé nőtte ki magát, persze nem ok nélkül.

A mesék 3 fontos, és méltatlanul elhanyagolt területen is áttörést hoztak hazánkban:

Mai ajánlónk alanya ugyanis szinte egymagában indította be a megjelenését követően a gyermekirodalom reneszánszát Magyarországon.

Sőt, a könyvek mellett egy még inkább háttérbe szoruló szórakozás, a diafilm és annak gyártása is a Bogyó és Babócának köszönheti második virágzását. Ha fiatal szülőként olvasod ezt, még bizonyára akkor is emlékszel mennyi örömöt rejtegetett egy-egy diafilm gyerekkorodban, így a Te szíved is kellemes melegség öntötte el, hogy a digitális technikát segítségül hívva ismét felélesztették ez a kedves műfajt, és nosztalgiázhatsz kicsit, míg a pici szórakozik.

Ugyancsak ez a sorozat vetett véget egy igen hosszúra nyúlt szünetnek a magyar animáció gyártásban: az ekkor már bestsellernek számító Bogyó és Babóca könyvek szolgáltak a 20 év után első összefüggő hazai rajzfilmsorozat alapjául.

Miért ezt választottuk mostani ajánlónkba?

A könyvek leginkább az óvodás korosztály számára íródnak, és még a legkisebbek számára is érthető nyelven ejtenek szót az óvodás élet örömeiről és nehézségeiről egyaránt mindennapos eseményekből merítve az alapötletet. Az egyszerű nyelvezethez passzoló, már-már gyerekrajzokra hajazó illusztrációk tartoznak, amik nagyon aranyosak, és a gyermekek tetszését is hamar elnyerik.  

Témájukat tekintve igen változatosak, és nem riadnak vissza az olyan, nehéz területek feldolgozásától sem, mint az irigység, csúfolódás, bűntudat, vagy akár az elmúlás. Nem csoda, hogy az elmúlt években több tucat díjjal jutalmazták a sorozatot, és nagynevű médiumok nyilatkoztak róla igen pozitívan.

A Bogyó és Babóca kötetek mellett számtalan érvet tudunk felsorolni a könyvvásárlás előtt álló szülök, nagyszülők, és minden egyéb óvodáskorú gyermeknek ajándékot kereső számára.

Kezdjük a történetek egyszerűségével, ugyanis ilyen korban egy bonyolult cselekényszálat nehezen, vagy egyáltalán nem képesek követni a lurkók, ami unuttsághoz, rosszabb esetben az olvasás iránti érdeklődés teljes elvesztéséhez is vezethet. Ilyen szempontból bármelyik Bogyó és Babóca kötet tökéletes választás.

Továbbá a két főszereplőn kívül még rengeteg barátságos és szerethető karaktert ismerhetünk meg, mint például Baltazár a méhecske, Pihe a lepkelány, Gömbi a virágbogár és még sorolhatnánk. Ez segít a gyerekeknek, hogy kiválasszák kedvenceiket és a mesézés alkalmával  jól érezzék magukat velük.

Habár korábban említettük, hogy komoly témákat is érint, a sorozat hangvétele azért mindig vidám, így garantáltan bármikor csempészhettek pár mosolygós percet a kicsik napjába, ha ezt választjátok a délutáni, vagy esti olvasáshoz.

Érdekesség:

A bábművészet a legelső kaland megszületésétől nyomon kísérte Bogyó és Babóca történeteit. A mesék megírása mellett Bartos Erika a szereplők bábjait is megvarrta, melyeket segítségül hívva férjével számos nagy könyvtárban adtak elő a könyvekből. 

Ezért lesznek oda érte a gyerekek:

  • Minden könyv könnyen érthető, ugyanakkor magával ragadó történeteket mutat be, amelyek teret adnak a képzelet kibontakoztatásának.
  • A karakterek rokonszenvesek és szerethetőek, személyiségük egyedi.
  • A történetek értékes életre szóló leckéket tanítanak egyszerű, szórakoztató és vidám módon.
  • A könyvekből megismert történetek diafilm és animáció formájában is elérhetők, ami azt jelenti, hogy a gyerekek többféleképpen is átélhetik a kalandokat.
  • A meséhez kapcsolódó játékok/használati tárgyak széles választéka kapható, így a gyerekek a könyveken túl is kiterjeszthetik a Bogyó és Babóca iránti szeretetüket.

Ezért pedig a szülők:

  • A történetek alapvető, a későbbi életben hasznos leckéket tanítanak anélkül, hogy bármennyire is merevvé, oktató jellegűvé válnak.
  • A könyvek hatására a gyerekek már fiatal kortól megszeretik az olvasást.
  • Elalvás előtt is jó választásnak bizonyulnak, mivel nem túl hosszúak és semmiféle felkavaró, ijesztő dolog nem történik a szereplőkkel.
  • Mind a szülők, mind a gyermekek számára szórakoztatóak.
  • Rengeteg Bogyó és Babóca témájú játék és használati tárgy kapható, ami azt jelenti, hogy különösebb tortúra nélkül megtalálhatják a tökéletes ajándékot a kicsinek.  

Korosztály: 

3-7 éves korú gyermekek számára a legideálisabb.

A mi kedvenceink a sorozatból: 

Bogyó és Babóca az óvodában

Két újabb Bogyó és Babóca mese, ahol a történet az óvoda körül forog, valamint egy virágbogárka is elveszik. Kibékülnek-e a fiúk, a lányok, és mit akarhat a nagy, piros pók?

Bogyó és Babóca rolleren

Csupa gurulás ez a két mese! Az első történetben Egon rollert épít, a másodikban Babóca szilvás gombócot
főz. Baltazár és Vendel versenyezni kezd: vajon ki tud több gombócot enni?

Bogyó és Babóca buborékot fúj

A számos hazai és nemzetközi elismerést
szerzett Bogyó és Babóca – sorozat 2014-ben ünnepelte tizedik születésnapját. A töretlen népszerűségnek örvendő, szeretetteljes mesesorozat újabb kötetében az óvodások életében gyakran megjelenő problémákról,
a csúfolódásról vagy éppen a közös játék nehézségeiről olvashatunk.

 

 

Korábbi cikkeinket innen könnyen elérheted:
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr6217981474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása