Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

Tanulságos gyerekkönyvek - miért legyen legalább 1-2 a polcon?

2022. augusztus 15. 13:08 - Gyerekkönyvek.net

A bölcsesség történeteken keresztül történő átadása a tanítás talán legrégebbi formája - és egészen napjainkig nagyon elterjedt gyakorlat. Segítségével az idősebbek többek közt fontos kulturális és erkölcsi tanulságokat közvetítenek a fiatalabb generációknak. 

Megerősíti a kulturális identitással való kötődést, és útmutatást ad a gyerekeknek a különböző helyzetek kezeléséhez. Mit tegyünk azonban, ha sajnos számunkra nem adatik meg az a szerencsés helyzet, hogy a család idősebb tagjai rendszeresen ilyen történeteket meséljenek a kicsiknek?

Vajon egy pár jó, tanulságos gyerekkönyv segítségével elérhető ugyanez? Ha igen, hogyan válaszd ki azokat, amelyek a legjobbak lesznek gyermeke(i)d számára?

A gyerekek nem pusztán a cselekményhez, a szereplőkhöz is kötődnek

"A gyerekek azáltal tanulják meg, hogyan kell cselekedni és hogyan lehetünk erényes emberek, hogy megismerik, hogyan formálódik képzeletük és öntudatuk. A történetek őszinteségre, bátorságra és kedvességre tanítanak, különösen egy olyan társadalomban, ahol mindenki túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy jó példával szolgáljon." - William Bennet

Az apróságokat vonzza, hogy a tanulságos mese egy-egy szereplője mit tett, vagy éppen hogyan reagált. Egy nagyszerű történet lehetővé teszi számukra, hogy elgondolkodjanak a történteken, és egyben azon is, hogy ők mit tennének hasonló helyzetben. Segítenek a gyerekeknek felismerni, hogy melyek az egészséges viselkedési formák, és melyek azok, amelyektől jobb, ha távol tartják magukat.

Ha pedig utána (persze csak amennyiben nem túl álmosak a dologhoz) ti is beszélgettek velük arról, amit közösen olvastatok, még egyszerűbbé válik számukra feldolgozni és átgondolni az olvasottakat! Segítségetekkel így a tanulságos gyerekkönyvek egyfajta eszközzé válnak a jó döntések irányítására.

Az ilyen beszélgetések során ügyelj rá, hogy minél több, érdekes kérdést tegyél fel gyermekednek. Remek példa erre, ha megkérdezed, szerintük miért cselekedett egy bizonyos módon a főhős, vagy miért reagált úgy, ahogy. A fejtörésre késztető kérdések elgondolkodtatják a gyerekeket arról, hogy mit olvasnak, és miért úgy alakult a történet.

 Az erkölcsi történetek akkor válnak igazán hatékonnyá, amikor a gyermek már saját következtetéseket von le arról, hogy miért kell vagy nem kell bizonyos módon cselekednie. Gondolj csak bele, mekkora különbség lesz ezután aközött, hogy egyszerűen csak nemet mondasz a kicsinek, vagy (például egy történetre visszautalva) elmagyarázod neki, hogy miért teszel így.

 Bár a tanulságos gyerekkönyvek segíthetnek a gyerekeknek abban, hogy kialakuljon bennük a helyes és helytelen fogalma és érzése, ne feledd, hogy ehhez bele kell élniük magukat a történetbe.

 Nem csak tanulságosnak, szórakoztatónak is kell lenniük

"Emlékeztetnem kell magam arra, hogy a "jó" egy hozzávetőleges fogalom. Egyszer egy második osztályos gyerek kért tőlem 'egy nagyon-nagyon jó könyvet', és én megkérdeztem tőle, ahogy a könyvtárosok szokták, hogy mit tart jó könyvnek. Alig leplezett türelmetlenséggel nézett rám, és azt válaszolta: 'Közepesen hosszú, mérges kígyókról szóló'." - Laura Amy Schlitz

Bár egy végiggondolt könyv, amely oktatja a gyermeket, vagy erkölcsi tartalma van, jót tesz a fejlődésnek, továbbra is izgalmasnak kell, hogy maradjon. A gyerekek (csak úgy mint mi, felnőttek) nem valószínű, hogy végig ülnének (főleg nem több alkalommal) olyan dolgokat, amelyeket unalmasnak találnak.

Minden gyereknek megvan a saját verziója a "jóról", legyen szó mérges kígyókról, varázslatos helyekről, dínókról vagy szellemekről. Mindig jó kísérletezni a műfajokkal, de, ha teheted, próbálj meg olyan könyveket találni, amelyek a fent említett mindkét kategóriát kipipálják a lurkó számára. A tanulságot, nevelést nélkülöző történetek olyanok, mint a desszert: kis mennyiségben nagyszerűek, de főételként egyik sem a legszerencsésebb választás.

A tanulságos gyerekkönyvek segítenek a tökmagok erkölcsi iránytűjének tályolásában.

Az ilyen történetek fontos leckéket tanítanak meg a kultúrától kezdve a viselkedésen és a kényes helyzetek kezelésén át a jó és a rossz felismeréséig. Ideális esetben azt is lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy elgondolkodjanak és eldöntsék, mi a jó és mi a rossz - ahelyett, hogy ezt közvetlenül a történeten keresztül mondanák el nekik. A Te interakcióiddal kombinálva, az a mentális gyakorlat, hogy eldöntsék, hogy “a farkas cselekedetei jók vagy rosszak”, segít fejleszteni a gyermekek megértését és az értékelési képességüket.

A legfontosabb azonban, hogy sosem feledkezz meg arról, hogy a gyerekek által keresett "mérges kígyók" is legyenek benne.


Pár tanulságos gyerekkönyv és diafilm amit pár kattintással beszerezhetsz webshopunkból:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr6317908513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása