Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

Mesélj gyermekednek életkorához megfelelően – 3. rész

2022. augusztus 04. 10:10 - Gyerekkönyvek.net

A legutóbbi részben taglalt fél éves periódus után végezetül egy kicsi tágabb, két és fél éves időintervallumot vizsgálunk meg a közös mesélés témakörében.

Mesélés kisgyermekeknek: 18 hónap-3 év

Először is nézzük, miért ennyire fontos!

Az olvasás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni a kisgyermekeknél, és szülőként igenis feladatunk, hogy prioritássá tegyük számukra. 

A gyermekeknek való hangos olvasás serkenti a képzeletüket és bővíti a világról alkotott ismereteiket. A könyvek és a történetek egy teljesen új világot nyitnak meg előttük. Segít fejleszteni a nyelvi és hallási készségeket, és felkészíti őket az írott szó megértésére.

A csecsemők és kisgyermekek agya olyan, mint egy szivacs, ami gyakorlatilag mindent magába szív a környezetükben. Ez nem túlzás! Még mese közben is dolgozik és mindent, amit hallanak, minden leckét, amit a szereplők megtanulnak, ők is magukba szívnak.

A gyerkőcnek való olvasás – életkortól függetlenül – elősegíti az agy fejlődését, kettőtök kapcsolatát, és még egy tucat más dolgot. És ehhez csak néhány könyvre, némi motivációra és egy kis időre van szükséged.

Az olvasás csodálatos lehetőséget nyújt arra, hogy ápoljátok azt a különleges kapcsolatot, ami közted és a pici között kialakult. Kellemes módja annak, hogy igazán értékes időt töltsetek el együtt, és kicsit kikapcsoljatok egy egyébként rohanó nap során.

Erre az életkorra is van pár tippünk, amiket megfogadva mindketten várni fogjátok majd a mesélést:

 • Legfeljebb segíts gyermekednek kiválasztani egy könyvet, de hagyd, hogy ő döntsön. Majd kérd meg, hogy tartsa a könyvet, és lapozzon, ha kell.
 • Kérd meg az apróságot, hogy egészítse ki a hiányzó részeket egy általa ismert történetben. Próbálj meg szünetet tartani, és hagyd, hogy ő fejezze be a mondatokat helyetted.
 • Nevezzétek meg együtt a képeken látható dolgokat. Hagyj időt a gondolkodásra, és adj tippeket a picinek a megoldáshoz, ha elakadna.
 • Bátorítsd arra, hogy próbálja meg leírni a könyvben szereplő cselekvéseket. Például: “Mit csinál a tehén?” vagy “Milyen hangot ad ki a kutya?”.
 • Énekeljetek együtt vidám gyermekdalokat, mondókákat.

Ezek az általános praktikák is rendkívül hasznosak a kisgyermekkel való olvasáshoz:

 • Tedd rutinná a dolgot, és próbáljatok meg minden nap legalább egy könyvet elolvasni. 
 • Alakítsd ki otthon egy speciális olvasóhelyet – például egy széket, ülőgarnitúrát vagy babzsákot, amely elég nagy és kényelmes neked és a babának, és a könyvespolc is elérhető távolságban van tőle.
 • Tedd az olvasást és a mesemondást lazává és szórakoztatóvá, hogy gyermeked már alig várja. Lesznek olyan napok, amikor ennek ellenére sem akar sokáig mesézni, de ezzel nincs is baj.
 • Kapcsold ki TV-t, tedd repülő üzemmódba a telefonod és keressen egy csendes helyet az olvasáshoz, hogy gyermeked hallja a hangod, és a könyvre koncentrálhasson.
 • Olvasás közben minél közelebb legyetek egymáshoz, hogy a tökmag jól láthassa az arcodat és a könyvet is.
 • Bátorítsd gyermeked, hogy ismételgesse az ismerős szavakat vagy kifejezéseket.
 • Próbálj ki vicces hangokat és használj különféle tónusokat a különböző szereplőkhöz – játsszatok és szórakozzatok a mesélés közben!
 • Ha gyermeked szeretné, hadd válasszon ő könyvet, de készülj fel arra, hogy valószínűleg újra és újra el kell majd olvasnod a picur kedvenc könyveit!

Jótanács: Ha huzamosabb ideig utaztok vagy távol vagytok otthonról, az e-könyvek praktikusak lehetnek. Amennyiben ezt a megoldást választod, győződj meg róla, hogy olyan történeteket választasz, amelyekben nincsenek zavaró animációk vagy játékok.

Fontos: Az e-könyvek nem helyettesíthetik a papírkönyveket. Fontos, hogy a képernyő előtt töltött időt minimalizáld, és csak tényleg indokolt esetben hívd a technikát segítségül!

Milyen könyveket olvassunk ennek a korosztálynak?

A rímekkel, ritmusos sorokkal és ismétlésekkel megtűzdelt mesék, mondókák csak számodra lesznek már kissé unalmasak,, a gyerekek továbbra is imádni fogják őket, és a tanulást is egyszerűbbé, érdekesebbé varázsolják számukra.

Az ehhez a korhoz megfelelő hosszúságú könyvek remekül lekötik majd gyermeked figyelmét anélkül, hogy a felénél elunják magukat. Az olyan könyvek, amelyeket 4-5 perc alatt el lehet olvasni, általában megfelelő hosszúságúak a másfél-három éves korosztály számára.

Amint közeleg a második szülinap, ezek a könyvek lesznek a nyerők:

 • állatokkal és állathangokkal foglalkozó könyvek,
 • kedvenc témájukról szóló könyvek, például: autók, teherautók, tündérek, háziállatok, csillagok és bolygók, zene, várak, óceán, hercegnők vagy vonatok,
 • olyan könyvek a játékidőről, amelyek az ő élményeikhez kapcsolódnak.

Ezeknek 10-ből 10 apróság örül:

Könyvek állatokról
Könyvek a közlekedésről
Könyvek a gyermekek világáról
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr8817887997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása