Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

Könyvajánló: Thomas a gőzmozdony könyvek

2022. november 02. 08:20 - Gyerekkönyvek.net

Thomas a gőzmozdony történetei már több évtizede szórakoztatják a gyerekeket, legyen szó délutáni, vagy lefekvés előtti mesézésről, így lehet hogy nálad is nagy kedvenc volt jópár évvel ezelőtt, és örömmel nosztalgiázol majd, ha ebből olvasol fel immár saját gyermekeid számára.

Ugyan könnyen lehet, hogy a kismozdony kalandjai mostanra már rajzfilm formájában ismertebbek a TV és internet megállíthatatlan térhódításának köszönhetően, de hidd el, könyvből felolvasva jóval több vidám percet élhettek át közösen, nem is beszélve arról, hogy ezáltal mennyivel többet fejlődik a kicsi.

A könyv születésének története:

A Thomas a gőzmozdonyt W. Awdry tiszteletes írta, melynek első része 1945-ben jelent meg, amit további huszonhat történet követett Thomasról és barátairól, mielőtt Awdry 1972-ben visszavonult az írástól. Fia, Christopher 1983 óta folytatja a sorozatot, és számos további könyvet írt.

 

A könyvek eredetileg Awdry modellvasút-hobbijának részeként születtek, ám amikor lelkész korában felkérték, hogy a második világháború miatt evakuált gyermekek egy csoportját szórakoztassa, előadott egy rögtönzött történetet, mely egy fémhulladékból és egy régi dohány dobozból készített mozdonyról szólt. A gyerekek körében akkora sikert aratott a történet, hogy a tiszteletes később leírta és kibővítette, így született meg az első Thomas a gőzmozdony könyv.

A könyveket fiatalabb olvasóközönségnek szánta, és minden történet erkölcsi jellegű, olyan témákat közvetít, mint a becsületesség, a barátság és a nehézségek legyőzése. A történetek szereplői antropomorfizált, azaz emberei jelleggel felruházott vonatok és más járművek; úgy viselkednek, mint az emberek, de alapvetően mégiscsak járművek maradnak. Ez adja a sorozat sajátos ízét, amely fiatal olvasók generációinak nyeri el tetszését.

Miért a Thomas a gőzmozdonyt választottuk mostani ajánlónkba?

A Thomas a gőzmozdony több okból is kiváló választásnak számít a kisgyermekek számára. Először is, a történetek nagyon egyszerűek és könnyen követhetők. Ez ideális a kisebb gyerekek számára, akik esetleg még nem képesek megérteni a bonyolultabb cselekményszálakat. 

Ezenkívül a szereplők mind szimpatikusak és rokonszenvesek, ami segít a gyerekeknek abban, hogy jól érezzék magukat velük. Végül, a sorozat általános hangvétele pozitív és vidám, így jó választás azoknak a gyerekeknek, akiknek szükségük van egy kis vidám szórakozásra az életükben.

 

A könyvsorozatot többször is feldolgozták a televízióban. Az első adaptációt, a Thomas a gőzmozdony és barátai című sorozatot 1984-től 2003-ig láthatták a brit tévénézők. Ezt követően a világ számos más országába is exportálták, ahol hasonló sikert aratott. A Thomas & Friends című új televíziós adaptációt jelenleg a Nick Jr. televíziós csatorna közvetíti.

A Thomas a gőzmozdony könyveket több mint 20 nyelvre fordították le, és világszerte több mint 100 millió példányban keltek el, ezzel minden idők egyik legsikeresebb könyvsorozatává váltak. A könyvek népszerűségének köszönhetően számos Thomas és barátaihoz kapcsolódó árucikket, köztük játékokat, ruhákat és média anyagokat gyártanak.

Ezért lesznek oda érte a gyerekek:

  • A könyvek egyszerű, mégis magával ragadó történetek, amelyek beindítják a képzeletet
  • A karakterek szerethetőek mindegyiküknek megvan a maga sajátos személyisége.
  • A történetek értékes életre szóló leckéket tanítanak egyszerű, szórakoztató és vidám módon.
  • A könyveket már többször adaptálták televíziós feldolgozásban, ami azt jelenti, hogy a gyerekek könyv és animáció formájában is élvezhetik a történeteket.
  • A karaktereket bemutató termékek széles választéka kapható, így a gyerekek a könyveken túl is kiterjeszthetik a sorozat iránti szeretetüket.

Ezért pedig a szülők:

  • A könyvek remekül ösztönzik a kisgyermekek olvasását.
  • Tökéletesek esti mesének, mivel viszonylag rövidek és nem ijesztőek a kisebb gyerekek számára sem.
  • A történetek fontos életre szóló leckéket tanítanak anélkül, hogy didaktikusak vagy erkölcsösek lennének.
  • Mind a szülők, mind a gyermekek számára szórakoztatóak.
  • Széles a meséhez kapcsolódó termékpaletta kapható, ami azt jelenti, hogy a szülők könnyen találhatnak olyan ajándékot a gyermeküknek, amelyet szeretni fog.

Korosztály: 

3-7 éves korú gyermekek számára a legideálisabb.

A mi kedvenceink a sorozatból:

Thomas – Mozdonykalandok 1.

Tarts velünk, és légy részese a mozdonykalandoknak!

Ez a kötet Thomasról, Henryről és Jamesről szól. Thomas Sodor szigetének első számú mozdonya. Olvashatsz a munkáiról, a kocsijairól és a horgászkalandjáról is. Henry, a zöld mozdony nagynak és erősnek tűnik, de gyakran betegeskedett, és nem tudott dolgozni.

Vajon a különleges szén javít Henry állapotán? Azt is megtudhatod, hogyan érkezett meg James, a piros mozdony Sodorra, és hogyan keveredett bajba, mert nem törődött semmi mással, csak a fényes, piros festékével. 

Thomas – Mozdonykalandok 4.

Vajon Flynn, a tűzoltóautó össze tudja szedni a bátorságát, hogy lemerészkedjen a sínekről?

Hiróra, az elfeledett, rozsdás mozdonyra tényleg a roncstelep vár? Toby, a régimódi gőzvillamos pedig vajon talál-e még új helyet, új feladatot magának?

Légy részese te is a mozdonykalandoknak, és megtudod, tarts Thomassal és barátaival!

Thomas a gőzmozdony – Thomas, a világutazó

Thomas világkörüli útra indul.Tarts vele, és ismerkedj meg az új mozdonyokkal, különleges látnivalókkal és érdekes állatokkal a világ minden táján!

Lenyűgöző kalandok, vidám játékok és izgalmas feladványok várnak rád öt földrészen.Thomas és barátai több mint 100 matricával és sok színes játékkal várnak rád!

 

Korábbi cikkeinket innen könnyen elérheted:
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr1017965010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása