Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

Ezért olvass a kicsiknek: a gyerekkönyvek fontossága – 2. rész

2022. június 22. 11:32 - Gyerekkönyvek.net

A kicsiknek történő hangos olvasás első jelentős előnyét, a különleges kötődés kialakítását és elmélyítését már előző részben körüljártuk, most további két, legalább ugyanennyire fontos területről lesz szó:

2)  Sikeres tanulmányokra való felkészítés gyerekkönyvekkel

A korai olvasás valódi lehetőséget nyújt a gyermekek számára, hogy szókincsük az új szavakkal való találkozással bővüljön, és a halláskészségük is fejlődik, ha hallják, hogy valaki felolvas nekik, ami létfontosságú lesz a sikeres iskolai évekhez.

a gyerekkönyvek jótékony hatása a tanulmányokra

 

Tanulmányok fényt derítettek rá, hogy “minél több szó van egy gyermek nyelvi világában, annál több szót tanul meg, és minél erősebbek a nyelvi készségeik, amikor elérik az óvodát, annál felkészültebbek lesznek az olvasásra, és minél jobban olvasnak, annál valószínűbb, hogy leérettségiznek” – PBS.org.

Számos vizsgálat azt is kimutatta, hogy azok a diákok, akik már az óvodáskor előtt, gyerekkönyveken keresztül találkoznak az olvasással, nagyobb valószínűséggel teljesítenek jól, amikor elérik a formális oktatás időszakát. Egy, a Michigani Egyetem által elvégzett tanulmány szerint öt olyan korai olvasási készség van, amely elengedhetetlen a fejlődéshez. 

Ezek a készségek a következők:

  • Fonématudatosság – Annak a képessége, hogy meghalljunk, azonosítsunk, és képesek legyünk játszani egyes hangokkal a kimondott szavakban.
  • Fonika – Képesség, melynek segítségével összekapcsoljuk az írott nyelv betűit a beszélt nyelv hangjaival.
  • Szókincs – A szavak, amelyeket a gyerekeknek ismerniük kell a hatékony kommunikációhoz.
  • Olvasásértés – Az olvasottak megértéséhez és értelmezéséhez szükséges képesség. 
  • Folyamatos olvasás (szóbeli olvasás) – A szöveg pontos és gyors elolvasása.

Bár a gyerekek ezekkel az olvasási készségekkel és a nyelvi fejlődéssel az általános iskolába érve és azon túl is találkozni fognak, későbbi sikereiket már csecsemőkorban és a korai kisgyermekkorban történő felolvasással is segítheted.

Noha a folyékony olvasást vagy a fonikát még lehet nem tudják gyakorolni, de korábban megismerkedhetnek a fonetikai tudatossággal, a szókinccsel és az olvasásértéssel, amelyek mind hozzájárulnak majd későbbi eredményeikhez.

3) Fokozott koncentráció és fegyelmezettség

A rendszeres olvasás beiktatása gyermeked napirendjébe a közös időtöltésen kívül egy további előnyt is rejteget magában: fokozza a koncentrációt és a fegyelmezettséget. A pici gyerekek ritkán ülnek sokáig egy helyben, és gyakran nehéz rávenni őket arra, hogy koncentráljanak. Ha azonban rendszeres olvasol nekik, megfigyelheted, hogy megváltozik a viselkedésük. Eleinte talán vonaglanak és zavartak lesznek, de végül megtanulják, hogy nyugton maradjanak a mese végéig.


 

Az EarlyMoments.com szerint az olvasás megértésével együtt jár “az erősebb önfegyelem, a hosszabb figyelem és a jobb emlékezőképesség is, amelyek egész életükön keresztül jól szolgálják majd őket”.

A harmadik részben a hetes listánk 4. és 5. pontjában szereplő tulajdonságok, azaz a képzelőerő, a kreativitás és a nyelvi készségek lesznek terítéken, hiszen a rendszeres olvasással ezek is rengeteget fejlődnek a kisgyerekeknél!

Ha a mostani rész tetszett, a következőt imádni fogod!

Amennyiben pedig pár igazán remek olvasnivalóval szeretnéd megtölteni a gyerekek otthoni könyvespolcát, széles kínálattal rendelkező webáruházunk a legjobb címekkel vár. Rendelj mindössze pár kattintással a legjobb gyerekkönyvekből 0-10 éves korú gyermeked számára:

https://gyerekkonyvek.net/bolt/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr2917875325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása