Gyerekkönyvek - egy blog a mesélésről felnőtteknek

5 szuper olvasási cél tanároktól családoknak!

2022. október 25. 08:44 - Gyerekkönyvek.net

Mai cikkünkben olyan tanárok által javasolt közös célokat hoztunk el neked és családodnak, amelyek hatására a gyerekek még jobban lelkesednek majd az olvasásért, és melyeknek köszönhetően fokozódnak az ilyen készségeik is.

Szeretnéd, ha az egész család egy kicsit többet olvasna? Az alábbiakban felsorolt célok bevezetésével az olvasás olyan szórakoztató tevékenységgé válik, amelyet nem csak a felnőttek, de a gyerekek is alig várnak majd. A tanárok és mi is nagyon reméljük, hogy a bejegyzés elolvasása után ti is megvalósítjátok ezt az öt, kézzelfogható célt. 

1. cél: Esténként adj a meséléshez egy extra könyvel többet!

olvasási célok - extra könyv

Ha minden nap még plusz egy könyvet olvasol a kisgyermekednek, az nagy hatással lehet a nyelvi fejlődésére. A The Ohio State University tanulmánya szerint már egyetlen napi egy könyv is évente 78.000 extra szóval ismerteti meg őket. Ne félj, nem baj, ha a könyvek időről-időre ismétlődnek!

És persze, ha még nincs kialakult rutinod a gyerekeddel, egy olyan egyszerű cél, mint például napi egy könyv közös olvasása, remek kiindulópont lehet - mondja Franki Sibberson*¹.

2. cél: Minden nap beszélgessetek egy keveset a könyvekről. 

Az ilyen beszélgetések legyenek mindig tudatosak, mondja Sibberson. Például vacsora közben tegyél fel olyan kérdéseket, mint például: "Mit olvastál ma, amit szerettél?". A könyvekről való beszélgetés hatására a gyerekek még inkább kedvet kapnak a könyvek bújásához, és a mindennapi életük természetes részévé válik. 

Azzal is fokozhatod az izgalmat az olvasás iránt, ha arról beszélsz, hogy mennyire vársz már bizonyos újdonságokat, és megkérdezed a gyereked véleményét, hogy melyiket várja a legjobban.

3. cél: Merüljetek el együtt a költészetben. 

olvasási célok - költészet

"Amikor az olvasásra gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról a szépségről, amit a költészet nyújthat" - mondja Justine Bruyère*². A versek bővíthetik a gyermek szókincsét, és gyakran rímelő, lírai szerkezetük miatt könnyen megjegyezhetőek.

Üljetek le együtt egy verseskönyv társaságában, és hagyd, hogy gyermeked kiválassza, mi tetszik neki.  

4. cél: Szervezz családi könyvestet, ahol a művek mellett a szerzőiket is megismeritek kicsit! 

Gyűjtsétek egybe kedvenc könyveiteket a nappaliban, ahol mindenki felolvasdhat kicsit kedvenc könyvéből, utána pedig el is cserélhetitek őket egymással egy időre. Ha megmutatod nekik, milyen szórakoztató lehet a könyveket megosztani egymással, ugyancsak az olvasás szeretetét ébreszted majd gyermekedben. 

Figyelheted azt is, hogy gyermeked kedvenc szerzői mikor tartanak virtuális felolvasást vagy beszélgetést. "Ez személyes kapcsolatot épít ki a szerzővel, amitől gyermeked bennfentesnek érzi magát" - mondja Sibberson. "Gyermekeid számára is nagyszerű, ha érzik a könyv és a szerző körüli energiát és izgalmat."

5. cél: Tegyél fel több kérdést a mese után!  

olvasási célok - beszélgetés

Ebben a tanévben ne csukjátok be rögtön a könyvet, ha végeztetek az olvasással! "A szöveg ugródeszka minden máshoz" - mondja Bruyère.

Olvassátok el ugyanazt a könyvet együtt néhány egymást követő estén, majd kérdezzétek meg a gyereketeket: "Szerinted milyen lenne ez a történet ennek a másik szereplőnek a szemszögéből?" vagy "Csukd be a szemed, és képzeld el, hogy ott voltál. Mit tennél?"

Az ilyen típusú kérdések kritikus gondolkodásra ösztönöznek, és segíthetnek felmérni gyermeked olvasásértését. Bátorítsd gyermeked, hogy ő is tegyen fel hasonló kérdéseket.

*¹ Franki Sibberson, ötödik osztályos tanító az ohiói Dublinban.

*² Justine Bruyère, PhD, egykori általános iskolai tanár és a Vanderbilt Egyetem olvasástanítással foglalkozó oktatója. 

 

Korábbi cikkeinket innen könnyen elérheted:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkonyvekofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr10017952730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása